Workshop Soundwwwalks door Bernhard Garnicnig

Woensdag 28 maart, van 14.00-17.00 uur
Nederlands Instituut voor Mediakunst
Keizersgracht 264, Amsterdam
Deelname: euro 5,-

Het internet is uitgegroeid tot het grootste geluidsopname archief. Door de voortdurende uitbreiding van websites zoals Youtube, Vimeo, Freesound en Soundcloud is het moeilijk voor de stellen dat er geluiden zijn die we niet online kunnen vinden. Tegelijkertijd zijn internet browsers een alomtegenwoordig hulpmiddel geworden in ons dagelijks leven. Ze zijn de primaire interface geworden voor onze media ervaringen en het meest gebruikte middel om onze esthetische beleving van het web te structureren.

Soundwwwalk performances zijn een opkomend genre van live, browser gebaseerde performances. Tijdens deze performances surft de kunstenaar op internet en geeft het publiek een rondleiding langs online te vinden geluiden. De performances en composities volgen allemaal de principes van het online Soundwwwalks Manifest: "All sound sources must be played in a browser, must not be self-produced and must be publicly accessible." Zo blijven alle performances volledig toegankelijk, kunnen ze door iedereen overal gereproduceerd worden, zolang er maar een internet verbinding is.

De workshop biedt een introductie in het Soundwwwalks format en andere hedendaagse op internet gebaseerde geluidskunst activiteiten. Tijdens de lezing zullen de Soundwwwalks in een mediahistorische context geplaatst worden in relatie tot geluidsstudies en Internet kunst. Tijdens een praktische sessie zullen we je alle mogelijkheden laten zien om online geluid te vinden, te genereren en te manipuleren zodat je je eigen performance kunt opvoeren.

De workshop wordt gegeven door Gernhard Garnicnig, initiator van het Soundwwwalk format. Meer informatie over zijn werk is te vinden op http://acgunsdcroses.com.