The Greater Cloud
10 december 2011 - 5 februari 2012
opening 9 december 18:00 - 20:00 uur
samengesteld door Aleksandra Domanovic, Petra Heck, Oliver Laric and Katja Novitskova
In de tentoonstelling The Greater Cloud functioneert het internet als platform, medium of onderwerp als bron van inspiratie voor kunstenaars. Het Internet is banaal en alomtegenwoordig geworden. Vertrekpunt voor deze tentoonstelling is wat dit betekent voor een jongere generatie kunstenaars en curatoren. Verschillende kenmerken van het internet vormen de basis van The Greater Cloud zoals gedistribueerde vormen van collectiviteit, het delen en verspreiden van kennis, openheid van informatie, de circulatie van digitaal materiaal evenals formele eigenschappen zoals verbondenheid, performativiteit of 3D elementen. Voor de werken is gebruik gemaakt van internet based materiaal of aan het internet verbonden processen of ideeën.
Als consequentie van het karakter en de praktijk van het internet dat is gebaseerd op delen, distributie en circulatie is The Greater Cloud naast Petra Heck van NIMk samengesteld door de kunstenaars/ curatoren Aleksandra Domanovic, Oliver Laric en Katja Novitskova. Iedere curator heeft een eigen ruimte ingericht op basis van zijn eigen interpretatie van het thema, opinie en esthetische voorkeur. Ook het publiek krijgt de kans om als curator op te treden. Een van de tentoonstellingsruimtes is ingericht met een blog over deze tentoonstelling en is aangesloten op een beamer. Iedereen kan online werken zoeken en uploaden en zo de ruimte vullen met kunst.
De kunstenaars maken geen, of niet alleen, digitaal of online werk, maar werken interdisciplinair en produceren sculpturen, video's, fotoprints, installaties of teksten. The Greater Cloud bevat “art that exists because of the internet, or is influenced by the internet” zoals Cory Arcangel eens heeft gezegd.
De tentoonstelling sluit hiermee aan op de discussie over hoe het internet de hedendaagse kunst beïnvloedt, een kwestie die recentelijk onder andere geformuleerd werd in de door Lauren Cornell gecureerde tentoonstelling 'Free' in het New Museum in New York.
Petra Heck, curator van NIMk, koos voor werken van de kunstenaars Martijn Hendriks, David Horvitz, Marisa Olson, Jon Rafman, Alexandre Singh, Ryan Trecartin en Artie Vierkant. In hun werken circuleren de volgende elementen vrijelijk: het vrij rondwaren van informatie op het internet dat resulteert in efemere, tijdelijke en performatieve vormen en aan de andere kant tonen de werken het hybride karakter van digitale, analoge en 3D elementen.
Katja Novitskova selecteerde Harm van den Dorpel voor een solo tentoonstelling binnen de context van The Greater Cloud. Zij verbindt het thema van de tentoonstelling met Van den Dorpel's artistieke praktijk als een voortdurend proces van assemblage dat plaatsvindt tussen het internet, sculptuur, schilderij, collage, video, tekst en vele andere media.
Aleksandra Domanovic zoekt naar nieuwe landschappen die voortkomen uit de onderlinge afhankelijkheid van telecommunicatie en geografie. De werken in haar presentatie variëren van Lance Wakeling's topografische achtervolging van de transatlantische onderzeese internetkabel tot een in opdracht van de tentoonstelling gemaakte tekst door Pablo Larios die beiden alternatieve terreinen in kaart brengen.
Verder presenteert Oliver Laric een tafel van Marjolijn Dijkman. Deze is gebaseerd op de tafel van de 'Lunar Society', een genootschap van intellectuele verlichtingsdenkers uit de 18e eeuw die veel invloed hadden op de industriële revolutie. De tafel was een ontmoetingsplek en vormde de basis voor ideeën over significante technologische ontwikkelingen. Deze 21e eeuwse versie van de tafel zal eveneens functioneren als een verzamelplaats waar gesprekken kunnen plaatsvinden en waarop andere werkenstaan van kunstenaars als Pamela Rosenkranz of objecten van buiten de kunstwereld.
De titel The Greater Cloud is een citaat uit een artikel geschreven door Josephine Bosma en gepubliceerd in de catalogus 'Collect the WWWorld' in 2011.
zondag 11 december, 2011, 15:00 uur
Artist talk door Harm van den Dorpel en Lance Wakeling