Rene Coelhoprijswinnaar 2007

15-07-2007


Wouter Venema wint René Coelho Prijs 2007

De jury van de René Coelho Prijs (Giny Vos: kunstenaar, Nanda Janssen: curator en Ellen de Bruijne: galerist) sprak haar tevredenheid uit over de grote verscheidenheid en kwaliteit van de genomineerde werken.

De genomineerde afgestudeerden:
Viola Groenhart, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
Maike Lond, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
Wouter Venema, ArtEZ, Academie voor beeldende kunsten, Arnhem,
Polo Vreedenburgh, AKI, ArtEZ, Academie voor beeldende kunsten, Enschede
Dorien de Wit, AKV/St. Joost, Den Bosch

De verscheidenheid aan videowerken, animatie, video en geluidsinstallaties en hoge kwaliteit maakte het lastig voor de jury. Uiteindelijk waren de overeengekomen criteria – concept, samenhang, verbeelding en uitvoering- doorslaggevend, waarbij ook de projectbeschrijving van een nieuw te maken werk hier in meegenomen werd.
De jury had veel waardering voor de goed opgebouwde spanningsboog in de film van Viola Groenhart en vond de interactie in de geluid- en lichtinstallatie van Maike Lond bijzonder. Het werk van Wouter Venema sprak in de combinatie van sereniteit en absurditeit tot de verbeelding en bij Polo Vreedenburgh overtuigde de mix van dans en animatie. Terwijl bij Dorien de Wit de tegenstrijdigheid van wetenschappelijke verklaringen op creatieve wijze in beeld werd gebracht.

De jury was unaniem in haar beslissing de René Coelho Prijs aan Wouter Venema uit te reiken.
“In het werk van Wouter Venema komen persoonlijke betrokkenheid, technisch vakmanschap, vormgeving en de wil om een verhaal te vertellen overtuigend samen. Zijn installatie gaat in op het bewaren van herinneringen en de mogelijkheid deze te archiveren in woord en beeld. De verhalen zijn letterlijk en figuurlijk klein en fragmentarisch, maar geven de toeschouwer voldoende aanleiding tot associatieve inleving in de protagonisten of situaties. Ook het ingediende plan van Wouter Venema was goed beschreven en wekte voldoende vertrouwen dit met behulp van de prijs te kunnen vertalen naar een prachtig nieuw werk.”http://woutervenema.nl/

Met dank aan:
Powered by Beamsystems www.beamsystems.nl