Omer Fast

Nostalgia

14 mei - 23 juli


opening op 13 mei 2011 @ 18.00

Gesprek tussen Omer Fast en Sven Lütticken op zondag 15 mei om 15.00 uur.

NIMk presenteert met trots de eerste solotentoonstelling in Nederland van Omer Fast. De show omvat drie verschillende complexe installaties die allen nog niet eerder in Nederland zijn vertoond. Dit zijn het drie-delige werk Nostalgia (2009) waarmee Fast de 'Preis der Nationalgalerie fur Junge Kunst' in Berlijn won, het 4-kanaals werk The Casting (2007) dat hem in 2008 de Whitney Museum's Bucksbaum Award opleverde, en het voor de Contour video-biënnale in Mechelen geproduceerde De Grote Boodschap (2007). In deze show komt Fast zijn fascinatie voor verhalende en filmische constructies, verschillende vormen van documentaire en re-enactment naar voren.

Omer Fast schrijft zijn eigen scripts, en regisseert en monteert zijn eigen films. Werkend met film, video en televisiemateriaal bekijkt de kunstenaar hoe individuen en collectieve geschiedenissen in verhalende vorm op elkaar inwerken. Hierbij functioneert het interview als zeer belangrijke vorm, zowel qua constructie als uitgangspunt. Fast werkt vaak met getuigen en hun getuigenissen. Doordat de individuen 'geacteerd' over hun ervaringen vertellen beleven en interpreteren zij de gebeurtenissen opnieuw. En juist op die momenten wordt het geheugen opnieuw bewerkt. Fast reageert op deze manier niet direct op de realiteit, maar werkt met representaties en verhalen. In het vertellen van persoonlijke verhalen zit een waarheid waarin de kunstenaar geïnteresseerd is, maar hier speelt hij vervolgens mee om ambigue of zelfkritische werken te maken. Op deze manier kunnen video en film bij Omer Fast niet eenvoudigweg als open 'waarheidsmedium' beschouwd worden, maar genereren ruimte voor reflectie.

Thematisch spreekt het werk van Omer Fast zich vaak uit over de complexe verhoudingen tussen mensen uit verschillende culturen in tijden van spanning en onderlinge afhankelijkheid. De kunstenaar voelt zich aangetrokken tot actuele onderwerpen zoals immigratie, politieke vluchtelingen, oorlog en relaties en gebruikt deze als uitgangspunt voor zijn vertellingen. Fast maakt inzichtelijk dat de mechanismen van filmmaken en verhalen vertellen vaak met elkaar botsen. Tegelijkertijd biedt Fast inzicht in de wijze waarop de mechanismen van het filmmaken en verhalen vertellen deze narratieven en het waarheidsgehalte dat wij eraan toekennen beïnvloedt.

Recentelijk heeft Omer Fast solo-tentoonstellingen gehad bij onder andere het Whitney Museum of American Art, NY, de South London Gallery, UK, Kunsthaus Baselland, CH, Berkeley Art Museum, Californië en zijn werk was ondermeer te zien in groepstentoonstellingen van de Barbican Art Gallery, UK, Liverpool Biennial, UK, Manifesta 7, Whitney Biennial, NY, Performa Festival, NY, Centre Pompidou, FR. Momenteel werkt de kunstenaar aan zijn eerste speelfilm.

Omer Fast (Israël, Jeruzalem, 1972; woont en werkt in Berlijn)