Geboorte Maya Bush
Op 4 februari 2011 om 18.00 uur, tijdens de finissage van de tentoonstelling Technology Requested, wordt Maya Brush, een 'Homo Virtualis', geboren. Een virtuele sculptuur die op dat moment voor het eerst in de reële wereld stapt. Maya is de eerste virtuele schoonheid die alleen door de computer gecreëerd is - een kunstmatig lichaam zich op menselijke schoonheidsidealen is gebaseerd, maar toch volledig virtueel is ontstaan zonder naar een reëel voorbeeld te zijn gecreëerd. Maya is de afgelopen drie jaar ontwikkeld door kunstenaar Kirsten Geisler.
Als virtueel model representeert zij de droom van de perfecte schoonheid. Maya de digitale beauty staat voor alle prefab-girls; de gestandaardiseerde en technisch gemodelleerde schoonheden, die in reclame en media gepropageerd worden.
Vanaf de opening van de tentoonstelling Technology Requested op 26 november 2010 is haar DNA structuur en de countdown te bekijken, en op 4 februari 2011 vindt de eerste virtuele geboorte ter wereld plaats in het NIMk. Deze is ook online te volgen via www.firstvirtualbirth.de. Na de geboorte is Maya bereikbaar via haar facebook pagina: www.facebook.com/maya.brush.
Net als over een reëel bestaand model wordt in tijdschriften en glossy-magazines over haar geschreven. Haar leven wordt belicht op televisie en YouTube. Deze 'echte' verschijningen in de media worden virtuele performances. Er zijn nu al afspraken voor Maya met bekende modefotografen en modeontwerpers.
Als virtuele kunstfiguur wordt zij de eerste sculptuur die actief in de reële mediale wereld optreedt. Als digitale beauty is Maya niet uitsluitend in (inter)nationale musea en kunstinstellingen te zien maar zal, getransformeerd tot werkelijke “kunstfiguur”, de reële publiciteit zoeken en zich vanaf dit openbare forum terug in de kunstwereld begeven.
Vanaf midden jaren '90 heeft Geisler zich bezig gehouden met de verbeelding van het driedimensionale lichaam in de virtuele ruimte, en met het construeren en manipuleren van schoonheid. In Geisler's werken staat de virtuele mens symbool voor het spiegelbeeld van onze dromen: jong, mooi, slank, gelukkig, gezond, succesvol en natuurlijk nooit ouder wordend. Ze neemt daarmee deel aan het maatschappelijke debat over virtualiteit, digitalisering en de constructie van identiteit. Geisler's werken becommentariëren het ideaal van schoonheid en de schoonheidswaan in de huidige samenleving, en de toenemende digitalisering en virtualisatie van de wereld.
www.kirstengeisler.com
De facebook pagina gaat pas open na haar geboorte: www.facebook.com/maya.brush Dank aan: Jung van Matt/Neckar