Digital Folklore, (boek)presentatie door Olia Lialina
Datum: 9 november 2010
Aanvang: 20.00 uur (deur open 19.30 uur)
Toegang: 2,50 reserveren
Taal: Engels
Screensavers met glinsterende sterren, plaatjes van snoezige kittens en regenboog gradiënten, we kennen ze allemaal en adoreren of haten ze vanwege hun kitscherigheid. Voor ware tegenstanders symboliseren ze de ondergang van cultuur en smaak en zelfs als je ze wel leuk vindt, is dat waarschijnlijk juist vanwege hun oppervlakkige esthetiek.
De in Moskou geboren kunstenaar Olia Lialina (1971) omschrijft deze door en voor computergebruikers gecreëerde fenomenen echter als 'digital folklore' en beschouwt ze als de belangrijkste, mooiste en meest onbegrepen taal binnen de nieuwe media. De term digitale folklore omvat de gebruiken, tradities en elementen uit de visuele, tekstuele en audio cultuur die in de afgelopen 20 jaar zijn voortgekomen uit het gebruik van computer applicaties door particuliere gebruikers. Het is dus niet belangrijk wie de computer heeft uitgevonden, of de muis of het internet; waar het om gaat is dat mensen deze middelen in gingen zetten om zich uit te drukken. Pas toen dat gebeurde, werden deze technische innovaties werkelijk sociaal-cultureel relevant. http://digital-folklore.org/
Op 9 november zal Lialina het fenomeen Digital Folklore en het boek over dit onderwerp dat zij samen met kunstenaar en musicus Dragan Espenschied ontwikkelde en uitgaf uitgebreid bespreken tijdens een presentatie bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst.
Lialina studeerde in 1993 af aan de Rijksuniversiteit in Moskou als journalist en filmcriticus. In de afgelopen 10 jaar maakte zij diverse invloedrijke network-based werken, zoals de web-based projecten My boyfriend Came back from the War (1996) waarmee ze de 3e prijs won bij de Sao Paulo web kunst competitie in 1997, Agatha Appears (1997) en First Real Net Art Gallery (1998). Momenteel is zij als professor van Nieuwe Media verbonden aan de Merz Academie in Stuttgart, Duitsland. Ze heeft diverse tentoonstellingen en festivals in Duitsland en Rusland gecureerd en neemt regelmatig deel aan tentoonstellingen, presentaties en lezingen. Ze schrijft over digitale cultuur, net art en de taal van het internet en is de auteur van Newspapers Online en Most Beautiful Webpage. Espenschied en Lialina hebben eerder samengewerkt aan diverse kunstprojecten zoals Zombie & Mummy, Newspapers Online en Midnight.
De presentatie van Olia Lialina zal ingeleid worden door Josephine Bosma, schrijfster en critica op het gebied van net art.