Rene Coelhoprijs 2010 Masterclass

afbeelding Marnix de Nijs

20-22 september

De René Coelho Masterclass bestaat uit drie dagen met presentaties van theoretici, presentaties van kunstenaars over hun werk, inspiratiebronnen en (atelier)praktijk en workshops. Het doel van de masterclass is om inzicht te bieden in de verscheidenheid binnen de hedendaagse mediakunstpraktijk. In drie diverse dagen komen videokunst, geluidskunst, performance, digitale (interactieve) installaties, internetkunst en open source aan bod. Op uiteenlopende manieren vertellen kunstenaars en een aantal spelers uit het veld over hun werkterrein en praktijk, hetzij door een meer theoretisch / inspirerend verhaal ofwel door het geven van een praktische workshop.



ma 20 sept
10.00-10.30: Koffie croissants
10.30-12.00: Welkom intro Heiner Holtappels, directeur NIMk Presentatie werk studenten prijsuitreiking van jury -en publieksprijs
12.00-13.00: Ine Poppe, Mediakunstjournalist www.mediamatic.net/person/30998/en
13.00-14.00: Lunch
14.00-15.30: Constant Dullaart, www.constantdullaart.com/
16.00-17.30: Jaromil, http://jaromil.dyne.org.

di 21 sept.
10.00-10.30: Koffie croissants
10.30-12.30: Bart Rutten, Curator Stedelijk Museum Amsterdam
13.00-14.00: Lunch
14.00-14.30: Petra Heck (curator NIMk) / Theus Zwakhals (collectie NIMk)
14.00-15.30: Rob Johannesma, www.robjohannesma.com/
16.00-17.30: Nathalie Bruys

wo 22 sept.
10.00-10.30: Koffie croissants
10.30-12.00: Edward Shanken, Media theoreticus, http://artexetra.wordpress.com/
12.00-13.30: Marnix de Nijs, www.marnixdenijs.nl/
13.30-14.00: Lunch
14.00-15.30: Lucas van der Velden (Telcosystems), www.telcosystems.net
16.00-19.00: Jan van Nuenen, www.janvannuenen.com/

19.00-20.00: Dinner!


Masterclass # 1
Over Digitale kunst en Open Source
Met Ine Poppe, Constant Dullaart en Jaromil

Ine Poppe is kunstenaar, scenarioschrijver, filmmaker, onderzoeker en journalist. Ze schrijft over digitale kunst voor diverse tijdschriften, boeken en het NRC Handelsblad. Poppe doceert oa aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
In haar presentatie zal Poppe ingaan op de historische en hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van digitale kunst.

Constant Dullaart is (internet)kunstenaar, curator en redacteur. De kern van zijn beeldend onderzoek bestaat uit het oprekken en wijzigen van gangbare presentatievormen. Het internet is voor Dullaart zo’n alternatieve presentatieruimte. Tijdens zijn presentatie zal hij voorbeelden geven van zijn eigen projecten en samenwerkingsprojecten met kunstenaars en curatoren. Dullaart studeerde aan de Gerrit Rietveld akademie en de Rijksakademie, Amsterdam.

Denis 'Jaromil' Roio is ontwikkelaar van verschillende audiovisuele open source tools waaronder GNU/Linux Live CD Dyne:bolic. Als mediakunstenaar nam hij deel aan internationale tentoonstellingen als CODeDOC II in het Whitney Museum Artport. Daarnaast treedt hij regelmatig op als spreker in conferenties van onder andere de Transmediale. Geïnspireerd door Richard Stallman's 'free as in free speech' benadering en de zogenaamde 'liberatory politics', onderzoekt Jaromil de grenzen tussen kunst, code, sociaal activisme, onderzoek en ontwikkeling.
Jaromil geeft een workshop over diverse Open Source Tools.
http://jaromil.dyne.org/journal/free_software_ATT.html


Masterclass # 2

Over Hedendaagse Videokunstpraktijk
Met Bart Rutten, Rob Johannesma en Nathalie Bruys

Bart Rutten is curator Stedelijk Museum Amsterdam. Rutten is kunsthistoricus en gespecialiseerd in videokunst. Hij is redacteur van verschillende publicaties waaronder "The Magnetic Era, video art in the Netherlands 1970 – 1985".
Rutten geeft aan de hand van voorbeelden van verschillende internationale kunstenaars een beeld van recente ontwikkelingen op het gebied van de hedendaagse videokunstpraktijk.

Rob Johannesma is beeldend kunstenaar en maakt installaties, fotowerken en video's waarin hij onder andere relaties legt met de klassieke schilderkunst.
Zijn werk is momenteel te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam en Galerie Paul Andriesse. Johannesma zal zijn werk inhoudelijk toelichten en ingaan op zijn werkwijze en praktijk. Hij studeerde onder meer aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, de Cooper Union School of Art, New York, De Ateliers, Amsterdam, The American Academy in Rome (dit is ook een residency van FBKVB) en nam onlangs deel aan een residency programma van Wiels in Brussel.

Nathalie Bruys specialiseerde zich in geluidskunst en maakt muziek, radio, performances, installaties, maar ook video’s, platen en cd’s. In 2004 won ze de Charlotte Kohler prijs en in 2006 de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Ze studeerde aan de afdeling Voorheen Audiovisueel van de Rietveld Academie en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam.
Nathalie Bruys zal haar werk laten zien en toelichten en tijdens een workshops waarbij discussie centraal staat, ingaan op de positie van de hedendaagse kunstenaar, over zijn ideeen en concepten.


Masterclass # 3

Over Interactiviteit, Geluid en Performance
Met Edward Shanken, Marnix de Nijs, Lucas van der Velden en Jan van Nuenen

Edward Shanken schrijft en doceert over de relatie tussen kunst, wetenschap en technologie waarbij hij zich met name richt op de interdisciplinaire praktijken op het gebied van nieuwe media. Shanken is universitair docent nieuwe media aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan de 'Media Art History' faculteit van de Donau Universiteit in Krems, Oostenrijk. Recent publiceerde hij essays over kunst en technologie in de jaren 60, de zogenaamde 'systems aesthetics', interactiviteit en medium, geluid en perceptie, en de culturele implicaties van cybernetica, robotica, computernetwerken en biotechnologie. In 2009 publiceerde Shanken het omvangrijke boek Art and Electronic Media, Phaidon Press. Zijn presentatie geeft een theoretisch inzicht in de concepten van interactiviteit, geluid en performance.

Marnix de Nijs is mediakunstenaar en onderzoekt met zijn installaties de rol en verhouding tussen lichamen, machines en andere media.
In zijn werk toont De Nijs hoe cultuur onze zintuigen beïnvloedt. Hij brengt dit op meervoudige wijze tot uitdrukking door continu veranderende technologieën toe te passen. Zo benadrukt hij de nieuwe rol die de kunstenaar toebedeeld heeft gekregen in een cultuur waarin technologie een steeds grotere rol speelt. Aan de hand van een aantal installaties licht De Nijs bovenstaande ontwikkelingen toe.
De Nijs studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Lucas van der Velden is samen met Gideon Kiers en David Kiers oprichter van Telcosytems.
In hun audiovisuele werk onderzoekt Telcosystems de relatie tussen het gedrag van geprogrammeerde numerologische logica en de menselijke waarneming van dit gedrag. Ze proberen menselijke expressie en het geprogrammeerde gedrag van machines met elkaar te integreren. Dit komt tot uiting in hun audiovisuele installaties, films, video's, soundtracks, prints en live performances waarin onderdompeling centraal staat.
Van der Velden toont een aantal werken en licht de concepten en werkwijze ervan toe.
Van der Velden studeerde aan de interfaculteit voor Beeld en Geluid aan het conservatorium en de kunstacademie te Den Haag.

Jan van Nuenen is met name bekend van zijn animaties waarin geluid een belangrijke rol speelt. Van Nuenen studeerde audio visueel design aan de St. Joost Akademie in Breda.
Hij geeft de workshop: NaNoNaNd: minimal synthesizer / maximal noise
De NaNoNaNd synthesizer workshop is een introductie tot het maken van simpele elektronische muziekinstrumenten voor studenten zonder / of met elektronica ervaring. Het doel is om met zo weinig en goedkoop mogelijke onderdelen een bespeelbaar instrument te fabriceren en inzicht te krijgen in de werking hiervan.
In het theoretische gedeelte wordt gekeken hoe met elektronische schakelingen geluid opgewekt en vervormd kan worden, wat de functie is van de gebruikte componenten en hoe de synthesizer werkt. In het praktische gedeelte solderen de deelnemers zelf de NaNoNaNd synthesizer op de hiervoor ontworpen printplaat en kan er geëxperimenteerd worden met de diverse instellingen. Na afloop heeft iedereen een werkend muziek instrument . De NaNoNaNd is een minimalistische versie van deze synthesizer: