Witty kunstenaars en installaties

15 mei – 24 juli


Opening 14 mei 17.00 – 19.00 met Masterfader & DJ V Technology

Mounira Al Solh, Keren Cytter,  Shana Moulton, Hayley Silverman,
Ola Vasiljeva, Emily Wardill en Nina YuenDe tentoonstelling ‘witty, lo-fi works with knotty thoughts’ toont werken van Mounira Al Solh, Keren Cytter, Shana Moulton, Ola Vasiljeva, Emily Wardill en Nina Yuen. Deze jonge kunstenaars hebben een vergelijkbare manier van werken, esthetiek en stijl, en ze zetten een overeenkomstige ‘strategie’ in om hun ideeën vorm te geven. Een paar elementen die overeenkomen zijn die van lo-fi, humor (in combinatie met tragiek) en het performatieve. Deze werkwijze is bovendien onlosmakelijk verbonden met het onderwerp van de werken.

Hoewel er zeker thematische raakvlakken zijn tussen de verschillende werken, wordt met ‘witty, lo-fi works with knotty thoughts’ juist werkwijze en esthetiek van de kunstenaars centraal gesteld. De tentoonstelling zet op een beeldende manier narratieve werken naast elkaar om vergelijkingen mogelijk te maken en verschillen te kunnen waarnemen. Op welke manieren zetten de kunstenaars hun lo-fi, humoristisch-wrange, performatieve manier van werken in voor hun uitingen? En hoe leiden deze strategie en esthetiek naar het onderwerp van hun werk?

Keren Cytter
Four Seasons
Van Keren Cytter (IS, 1977) is een van de laatste video's te zien genaamd 'Four Seasons'. Hierin maakt de kunstenaar gebruik van lo-fi elementen als 'homemade aesthetic', lo-fi Hollywood glamour, lo-fi special effects en wiebelig camera-werk. 'Four Seasons' is een eerbetoon aan alles dat nep is.

Mounira Al Solh
A Double Burger and Two Metamorphoses
Multi-disciplinair kunstenaar Mounira Al Solh (LB, 1978) presenteert een nieuwe video-installatie getiteld 'A Double Burger and Two Metamorphoses'. Het is een fictief experiment waarin Al Solh dialogen voert met dieren die ze zelf speelt. In de installatie komt de complexe relatie van deze Libanese kunstenaar met Nederland naar voren.

Shana Moulton
Whispering Pines
In het negende deel van 'Whispering Pines' zet Shana Moulton (USA, 1976) haar alter ego Cynthia opnieuw in voor een zoektocht naar de geschiedenis van het zuidwesten van Amerika. Hoofdpersoon Cynthia gaat relaties en verbanden aan met (digitale) huishoudelijke objecten, haar digitale onderlijf en de digitale omgeving.

Hayley Silverman
'Mortal Wounded' 2010
Hayley Silverman (VS, 1986) produceert beelden in de vorm van sculpturen, schilderijen en video's. In haar video's manipuleert ze op digitale wijze lo-fi video materiaal dat ze zelf heeft geschoten. Hierin zoekt de kunstenaar naar herinneringen uit het verleden door te dwalen door media, tijd en ruimte. In haar schilderijen, prints en sculpturen mengt Silverman digitale manipulatie met klassieke analoge vormen.

Ola Vasiljeva
'Le Bateau' 2010
Balancerend op de rand van cultuur, nieuwe media en conceptuele kunst reageert Ola Vasiljeva (LV, 1981) met haar werk op de hedendaagse cultuur. Karakteristiek voor de werkwijze van de kunstenaar is het manipuleren van bestaand materiaal afkomstig van pop- en subculturen of meer klassieke inspiratiebronnen. De installaties hebben een lo-fi karakter en roepen een surrealistisch, vreemd en ontheemd gevoel op.

Emily Wardill
'Sick Serena and Dregs and Wreck and Wreck'
In de 16 mm film 'Sick Serena and Dregs and Wreck and Wreck' vermengt Emily Wardill (UK, 1977) close-ups van Engelse glas in lood-panelen met verzonnen verhalen over universele thema's. De episodes hebben een theatraal, bijna carnavalesk gevoel over zich en de humoristische, overdreven acties roepen verwarring op. Het werk gaat in op de (historische) macht van beelden en verhalen.

Nina Yuen
'David' 2010
Nina Yuen (Hawaii, 1981) produceert associatieve en speelse videowerken die een combinatie zijn van performance en collage. Yuen toont in deze tentoonstelling haar nieuwe video 'David' . Dit werk is een bewerking van een tekst van Carmen Delzell waarin een vrouw een pakt sluit met de duivel en hem tot in de oneindigheid verschuldigd is. Yuen voert in de video een aantal magische rituelen uit. Het volgende fragment komt uit het verhaal van Delzell: "It was beginning to get chilly. Money would really be tight when it got too cold to sell on the street, so I decided to go to a fortune teller. She lived and worked in a storefront in Chinatown. She was fat and sneaky-looking and had only one breast. But it turned out she was right about everything to come and she gave me three wishes. I wished for an apartment, a man, and an antique store."...