Knowbotic Research huwwara anybody, looking

30 – 31 januari 2010Preview project: huwwara _ anybody, looking
Opening: vrijdag 29 januari 18.00 – 20.00
Officiële opening door Andreas Broeckmann om 19.00 uur

Graag kondigen we de preview aan van het project huwwara _ anybody, looking van de kunstenaarsgroep Knowbotic Research. Dit project is met behulp van het Artists in Residence programma van NIMk gerealiseerd. De installatie huwwara _ anybody, looking wordt bij NIMk voor het eerst gepresenteerd en zal daarna onder andere bij FACT, Liverpool en het Edith-Russ-Haus für Medienkunst, Oldenburg tentoongesteld worden.

Een interactieve dis/play
Een vrouwelijke stem verhaalt over een TV-bericht van een onderbroken en mislukte zelfmoordaanslag door een Palestijnse jongen bij een Israëlische grenspost. Of vertelt de stem een droom over het samensmelten van de zelfmoordenaar met een militaire robot en de omringende veiligheidsstructuren, waarin ze samengaan in een ondecodeerbaar, computer-geanimeerd wezen?

De installatie huwwara _ anybody, looking bestaat uit verschillende media en formaten (een geluidswerk, een eenkanaals computeranimatie, een tweekanaals interactieve video). huwwara _ anybody, looking is gebaseerd op de re-enactment van een reportage op Youtube door de Israëlische zender Channel 2. Huwwara _ anybody, looking maakt de toeschouwer -die in een ‘derde positie’ geplaatst wordt-, ergerlijk bewust van zijn/haar manier van kijken naar en beschouwen van extreem overgecodeerde protagonisten, zoals zelfmoordterroristen en hi-tech militairen. Tussendoor verschijnen verdubbelde, ogenschijnlijk onopvallende nachtbeelden van het neutrale silhouet van een Palestijnse stad. Het vertonen van de her-uitgevoerde TV-scene biedt toegang tot een ‘verhaal van vervreemding’; een ondoorzichtige uitbreiding van de demoniserende beelden die door beide zijden van het politieke antagonisme in het Midden-Oosten worden toegepast, maar ook verschuiving van voorstellingen van superhelden, afkomstig van puberale rolmodeltechnieken.

Het collectief Knowbotic Research bestaat uit de kunstenaars Yvonne Wilhelm (*1962), Christian Huebler (*1962) en Alexander Tuchacek (*1962), die wonen en werken in Zürich, Zwitserland. De groep experimenteert met urbaniteit, constructies van kennis en politieke representaties in publieke sferen. http://krcf.org/krcf.org/

knowbotic research in samenwerking met:
modelling / animation: Sophia Zauner, Noe Marti
blender game engine: Simon Broggi, Ruedi Lüthi

Ondersteund door:
Netherlands Media Art Institute Amsterdam, Artists in Residence Program
Bundesamt für Kultur BAK Schweiz, Projekt sitemapping
Daywalker - Detlev Bollmann, Köln

Dank aan:
Susanne Jaschko, Petra Heck, Nat Muller, Eran Schaerf en Andreas Broeckmann