Kunstwerk Duin 4.2 van Daan Roosegaarde, permanent in Rotterdam
26-10-2009
60 meter interactief én duurzaam kunstwerk
Na een intensieve voorbereiding van vier jaar, wordt op 29 oktober om 19.00 in De Esch, Rotterdam, het permanente kunstwerk ‘Duin 4.2’ onthuld. Het is een 60 meter interactief duinlandschap van de Rotterdamse kunstenaar Daan Roosegaarde bestaand uit honderden led-lampjes op het dijklichaam aan de Maas in de wijk De Esch. ’s Avonds komt deze installatie tot zijn recht, als door bewegingssensoren LEDs oplichten wanneer voetgangers over het pad lopen.
Het kunstwerk is intelligent en verandert visueel op basis van menselijk gedrag. Naast interactief is het kunstwerk ook duurzaam, het 60 meter kunstwerk gebruikt niet meer dan 60 WATT.
Het initiatief voor een kunstwerk in de wijk kwam van betrokken buurtbewoners. Zij waren degenen die drie à vier jaar geleden aanklopten bij het Centrum Beeldende Kunst. Roosegaarde’s ontwerp werd na een ronde van schetsopdrachten in competitieverband uitgekozen. De bewoners hebben zich hard gemaakt voor dit kunstwerk en hebben gezorgd voor draagvlak in de buurt. Ontworpen door de kunstenaar die ook al de ‘Sustainable Dance Floor’ van Watt maakte, is ook dit werk duurzaam in zijn energieverbruik. De vijf lantaarnpalen die er staan, worden uitgeschakeld, en het werk zelf verbruikt de hoeveelheid stroom van één lantaarnpaal.
De toevoeging ‘4.2’ duidt aan dat er veel eerdere versies van Duin aan voorafgegaan zijn. Het organiseren van hightech kunst in de openbare ruimte brengt bijzondere technologische eisen met zich mee. Roosegaarde heeft ervoor gekozen om antwoorden hierop te onderzoeken ‘in het openbaar’: elke nieuwe fase van het werk is in de vorm van pilots geëxposeerd geweest – soms buiten (in de Maastunnel in 2007 was een stukje te zien), maar meestal in exposities, over de hele wereld. Roosegaarde exposeert zijn werk van Londen tot Hongkong en haalt de internationale pers. Onder de noemer ‘Dune’ is het een hit in kunstkringen maar ook in de wereld van digitale media.
Zodoende krijgt een van origine lokaal project een internationale laag. Bij de onthulling zullen dansers ‘2Move’ het kunstwerk spectaculair openen en verschijnt een publicatie over het onderliggende concept ‘Progressive Reality’ door Paul Swagerman & Adele Chong. Met progressive reality, dynamische realiteit, interpreteert Roosegaarde de technologische vooruitgang die opgang heeft gedaan in het stedelijke landschap dat met zijn liften, verlichting en roltrappen steeds meer een natuurlijk verlengstuk wordt van het menselijk lichaam.
www.studioroosegaarde.net
U bent van harte welkom bij de opening op donderdag 29 oktober om 19.00.
De locatie ligt aan de Watertorenweg en is bereikbaar met tram 21 vanaf Rotterdam Centraal Station. Om 20.00 is er een borrel maar hiervoor dient u zich, van te voren, aan te melden bij Studio Roosegaarde.
Creditlijst
‘Duin 4.2’ door Daan Roosegaarde
Projectleiding en opdrachtverstrekking:
Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) (Marjolijn van der Meijden).
Mogelijk gemaakt door:
Het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) en Deelgemeente Kralingen-Crooswijk.
Met speciale dank aan:
Het team van Studio Roosegaarde; Peter de Man (hoofd R&D), Ruud Bijnen, Bruce Ferwerda, Rob Hebing, Ruben Thier, Mafalda Rangel, Mark Schouten (Young Professionals Studio Roosegaarde), Axis Stuifmeel (assemblage), gebr. Kraaijeveld (constructie), bewoners van ‘Kunst in de Esch’, Stichting NRC en Gemeentewerken
Rotterdam.