Educatief programma Cory Arcangel
28 augustus - 14 november 2009
Cory Arcangel 28 augustus – 15 november
Vanaf 28 augustus presenteert het NIMk de eerste solotentoonstelling van Cory Arcangel in Nederland. Arcangel maakt onconventioneel werk door het hacken, opnieuw inzetten en manipuleren van verschillende technieken waaronder web software en videogames als Super Mario, Playstation en Nintendo.
Arcangel staat bekend om zijn subversieve gebruik van technologie. Op speelse wijze bekijkt hij digitale mediatechnologieën en culturen. Hij becommentarieert de rol van technologische media en vraagt het publiek na te denken over de manier waarop zij met technologie omgaan.
Het educatief programma zal bestaan uit een interactieve rondleiding en praktische workshops.
Scholen kunnen een keuze maken uit de onderstaande workshops die voor verschillende leeftijden en niveau's geschikt zijn.
Workshop Modden
door Jan Robert Leegte (www.leegte.org), voor het Voortgezet Onderwijs
Tijdens de workshop maken leerlingen kennis met Modden (Modification).
Het modden verschilt niet in eindproduct van het hacken maar is toegankelijker door editors die de game fabrikanten bij de spellen leveren voor de fanatici.
Hiermee kunnen de games totaal ontwricht worden van hun oorspronkelijke gameplay, en het hacken kan vervolgens ervaren worden.
De opzet is het live modden tijdens een netwerk game sessie. Vier computers bieden kleine groepjes leerlingen platforms om tegen elkaar te spelen in een nog te kiezen 'shoot 'em up' game. Een computer zal dienst doen als editor. Een technicus / kunstenaar zal vanachter deze machine het speelveld live continu aanpassen, en regelmatig uploaden naar de spelende leerlingen. Een groepje leerlingen zal bij de technicus zitten en opdrachten geven om het veld aan te passen. Een muur hier, een vloer daar, een plak water daar en een eindeloos gat daar. Op een projector kunnen de spelende leerlingen de edits volgen, en feedback geven. De leerlingen rouleren om de zoveel tijd, zodat ze de maakbaarheid en hopelijk de ontregeling van het spel leren aanvoelen. Tijdens de workshop leren leerlingen hoe achterliggende structuren te ontmantelen zijn en hoe deze zelf in te zetten.
Workshop Gameboy camera animatie
door Gijs Gieskes (www.gieskes.nl), voor het Voortgezet Onderwijs
Tijdens de gameboy camera workshop worden animaties gemaakt met een gameboy camera. De gameboy camera is een camera met zeer lage resolutie en heeft maar 4 grijs waarde (wit, licht grijs, donker grijs, zwart). De kwaliteit van de camera heeft zeer veel invloed op het eindresultaat, wat tot verassende resultaten kan leiden; resultaten waar met een normale camera waarschijnlijk niet op gekomen zou worden.
De animaties kunnen gemaakt worden met pen en papier of met foto's van de leerlingen zelf, hoe de animaties gemaakt worden en waar ze over gaan mogen de leerlingen zelf bepalen.
De foto's/animaties worden door de leerlingen gemaakt, en door Gijs Gieskes samengevoegd tot een gif animatie op de computer, en op internet gezet zodat de leerlingen ze thuis kunnen kopiëren of bekijken. Workshop
door Harm van den Dorpel (http://www.harmvandendorpel.com), voor het Basisonderwijs
In deze workshop wordt de leerlingen gevraagd elementen van computer desktops met gekleurd karton, papier, gaffa tape, viltstiften, nietjes, knippen en plakken na te maken. Iedere leerling maakt 1 object na zoals een pictogram of button. Als ze klaar zijn met het maken van hun desktop interface knutselwerk plaatsen we ze alle op een papieren desktop aan de muur. Zo bouwen we als groep gezamelijk maar toch individueel de computer na.
Voordat ze zelf aan de slag krijgen de leerlingen een eenvoudige inleiding over de werking en geschiedenis van computers en interfaces. De computer wordt door de workshopleider ‘ontleed’.
Deze workshop is een praktisch onderzoek naar de virtuele objecten en pseudo ruimtes waar leerlingen veel mee omgaan.
Inschrijven
Kosten per leerling: euro 8,- (betalen met de cultuurkaart is mogelijk)
Duur bezoek: 2 uur (1 uur tentoonstelling / 1 uur workshop)
Inschrijven en informatie: anouk / tel: 020.6237101
Voor docenten is een lespakket beschikbaar met een introductie op de tentoonstelling, een voorbereidingsles en een verwerkingsles.
Met dank aan:
Amsterdams Fonds voor de Kunst