Heiner Holtappels kondigt afscheid aan

29-07-2009


De directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk), Heiner Holtappels, heeft aangekondigd dat hij op 28 februari 2011 zijn dienstverband zal beëindigen. In januari 1998 volgde Holtappels René Coelho op, die van 1979 tot 1998 als oprichter en directeur leiding gaf aan het Nederlandse Instituut voor Mediakunst, Montevideo / Time Based Arts.

Heiner Holtappels: “Ik heb 12 jaar met veel plezier en met zeer competente en betrokken medewerkers voor het Instituut gewerkt. Nu komt de tijd om weer iets anders te doen. Een instituut runnen is vooral management. Ik wil me nu weer richten op het maken van kunst: zelf aan de slag en kunstenaars ondersteunen om hun ideeën te realiseren.”

Het NIMk heeft zich in die 12 jaar ontwikkeld tot een belangrijke speler op het veld van de mediakunst: het instituut vervult op het gebied van conservering, presentatie en ontsluiting, distributie en onderzoek een toonaangevende positie in binnen- en buitenland.
De collectie omvat ruim 2500 mediakunstwerken en installaties, documenteert en representeert het werk van bijna 1000 kunstenaars; met de distributie van werken naar bijvoorbeeld tentoonstellingen en festivals bereikt het NIMk meer dan 50 verschillende landen.
Met het Artist in Residence programma (sinds 2002) ondersteunt het NIMk innovatieve producties van Nederlandse en internationale kunstenaars. Op het gebied van conservering en digitalisering van videokunst is het Instituut een van de internationale voorlopers. Het NIMk promoot mediakunst vanuit de overtuiging dat de vernieuwing van kunst gebaseerd is op technologische ontwikkelingen. Om toonaangevend te blijven werkt het instituut samen met vele individuen en instellingen in binnen- en buitenland.

Loopbaan
Heiner Holtappels studeerde aan de Staatliche Kunstakademie in Düsseldorf bij K.O. Götz en deed staatsexamen filosofie en kunstgeschiedenis. Hij is naast zijn functie bij het NIMk hoofddocent Vrije Kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij is bestuurslid van de 5 Days Off Media Foundation, Dyne.org, Moois Media Foundation, Nan Hoover Foundation en de Euroz Stichting. Hij zit in de adviesraad van het Center of Art, Sangeorgiu de Mures en het Museum of Contemporary Art, Boekarest (beide in Roemenië), en was van 2000 tot 2005 voorzitter van de commissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de Raad voor Cultuur.

De Raad van Toezicht heeft de procedure voor de opvolging van Holtappels opgestart.