Guido van de Werve wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2007

03-12-2007


Van de Werve werd door de jury geroemd om zijn beelden ‘die zich in het geheugen vastzetten’. Ongebruikelijke, komische en ontroerende video’s die, volgens de jury, onder voorzitterschap van Jeroen Krabbé, een ‘combinatie zijn van de schilderijen van Casper David Friedrich, de films van Charlie Chaplin en het werk van Bas Jan Ader’.


Van de Werve / Nummer acht - Everything is going to be alright


'Zo helder als Mondriaan'
Met name de twee laatste werken van Van de Werve “Nummer acht – Everything is going to be alright” en “Nummer negen – The day I didn’t turn with the world”, rekende de jury nu al tot de klassiekers binnen de Nederlandse kunst: ‘Het heeft de helderheid van Mondriaan’. In deze twee films is te zien hoe de kunstenaar in de ijzige kou 24 uur lang op de Noordpool tegen de draaiing van de aarde beweegt (ondertitel: The day I didn’t turn with the world), en hoe hij 10 meter voor een ijsbreker uit over de bevroren pool loopt.

Artikel de Volkskrant

Nummer 8 wordt van 1 december 2007 tot en met 2 maart 2008 doorlopend vertoond in De Hallen Haarlem. De Hallen Haarlem vertoont in dezelfde periode werk van Andrea Fraser, Kelley Walker en Erik van Lieshout, alsmede van Luuk Wilmering. Als enige museum heeft De Hallen Haarlem (onderdeel van het Frans Hals Museum) reeds werken van Van de Werve aangekocht.

De Hallen Haarlem

De werken van Guido van der Werve worden door het Nederlands Instituut voor Mediakunst gedistribueerd zie voor uitgebreide informatie de online catalogus: http://catalogue.montevideo.nl/