Lancering nieuwe VJ-website

03-04-2006


VJ Cultuur – a state of flux

Van experimenten in de underground en grote rave parties is de VJ binnen enkele jaren overgenomen door de massacultuur. De nieuwe site www.vjcultuur.nl is het resultaat van een jaarlang onderzoek naar de VJ cultuur in Nederland anno 2004-2005. In het kader van eerder gepubliceerd onderzoek naar de geschiedenis van het VJ-en zijn op deze site interviews met Nederlandse VJs te zien en te beluisteren. Ook is er informatie te vinden over festivals waar de VJ centraal staat en organisaties die zich inzetten voor de VJ's.



Wil je je meer verdiepen in de praktiche kant van het VJ-en, dan is er op de site een overzicht van software die VJ's gebruiken om real-time beelden bewerken. In hoeverre lijken deze pakketen wel of niet op elkaar? Hoe gebruiksvriendelijk zijn ze; moet je een techneut zijn om de hard/software te kunnen gebruiken?

Verder zijn er verschillende achtergrondartikelen, opiniestukken en recensie te vinden en links naar de persoonlijke websites van het nog altijd groeiend aantal VJ's.

VJ Cultuur in Nederland is onderdeel van het onderzoek 'VJ Cultuur: een fenomeen in geschiedenis, presentatie en perceptie' door Annet Dekker (Amsterdam, 2004-2005) (pdf)

Aan de interviews VJ Cultuur in Nederland werkten mee:
Arno Coenen, Keez Duyvis (Pips:Lab), Rob Haarsma (Captain Video), Stije Hallema (Pips:Lab), Jeroen Hofs (Eboman), Gerald van der Kaap, Gideon Kiers (Telco Systems) Micha Klein, Daniëlle Kwaaitaal, Olga Mink (Oxygen), Geert Mul, Eric Noorman (Snowcrash), Elsbeth van Noppen, Peter Rubin, Kees Veling (Captain Video), Lucas van der Velden (Telco Systems).

Met dank aan:
VJ Cultuur in Nederland is mede tot stand gekomen dankzij:
Fonds Beeldende Kunst Vormgeving Bouwkunst, Amsterdam