Versions

Van 28-11-2009 t/m 07-02-2010


Opening vrijdag 27 november, 17.00

Harm van den Dorpel, Constant Dullaart, F.A.T.Lab, Martijn Hendriks, JODI, Oliver Laric, NastyNets, Evan Roth, Theodore Watson, e.a.


Opening vrijdag 27 november, 17.00 – 19.00 met doorlopende performance van Constant Dullaart

De tentoonstelling 'Versions' gaat over de ‘comment culture’; commentaar als medium. Commentaar geven op elkaar heeft met de populariteit van sociale netwerken en blogsites op het internet, zoals Flickr, Facebook, Hyves, YouTube, Blogger, etc., een nieuwe dimensie gekregen. De Nederlandse netwerk theoreticus Geert Lovink beschreef in zijn publicatie 'Zero Comments' (2007) dit fenomeen als een nihilistische impuls en een uitholling van de mainstream media. Tegelijkertijd wordt vaak gezegd dat online commentaar vergelijkbaar is met de gesprekken in newsrooms – slordig, stompzinnig en meestal foutief – maar het vormt ook het ruwe materiaal voor de journalistiek. 'Versions' toont een kunstenaarspraktijk en esthetiek die verwantschap heeft met deze comment culture.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst heeft een aantal kunstenaars uitgenodigd bij wie het reageren op elkaar het eigen werkproces beïnvloedt. Voor deze kunstenaars is het internet de plek bij uitstek om snel ideeën te lanceren, op elkaar te reageren of bestaand werk aan te passen en opnieuw te gebruiken. Hierdoor groeien foto’s, animaties of video’s in korte tijd uit tot meer gelaagde en esthetische kunstwerken. Het delen en becommentariëren van elkaars werk leidt tot vragen over de positie en perceptie van het werk in de context van het internet en daarbuiten. In hoeverre is er sprake van uniciteit en oorspronkelijkheid van de werken? Wie bepaalt wat wel of niet kan, wat betekent individuele identiteit binnen het groepsproces? Hoe wordt dit proces vertaald naar de fysieke statische galerieruimte? De vraag naar de betekenis van toe-eigening [appropriation], authenticiteit en auteurschap [agency] in de tijd van 'comment culture' loopt als een rode draad door de tentoonstelling.

Een aantal werken in de tentoonstelling is een directe weergave van deze online comment culture. Op eenvoudige wijze wordt een simpel concept of beeld in extreem korte tijd door verschillende mensen aangepast waardoor steeds nieuwe versies van hetzelfde idee ontstaan, zoals in het werk van Oliver Laric. Een aantal kunstenaars maakt nieuw werk voor de tentoonstelling waarbij een vertaling van het vluchtige internet naar de statische galerieruimte gemaakt wordt (Constant Dullaart, JODI, Martijn Hendriks, Harm van den Dorpel en Theodore Watson).

'Versions' is collectief tot stand gekomen door Annet Dekker, Constant Dullaart & Petra Heck.
 
Interviews kunstenaars

 


Tour versions

Als illustratie bij de tentoonstelling 'Versions' hebben vier van de deelnemende kunstenaars een selectie gemaakt van werk uit de collectie van het NIMk.
Hun selectie is een commentaar of reflectie op hun eigen kunstpraktijk, op de tentoonstelling zelf, of vormt soms zelfs de aanleiding voor een nieuwe artistieke commentaar of interventie. http://catalogue.nimk.nl/tour.php?id=14

Openingstijden tentoonstelling
dinsdag t/m vrijdag van 1100 - 1800 uur
Zaterdag en elke eerste zondag van de maand van 1300 – 1800 uur.
De tentoonstelling is gesloten op vrijdag 25, 26 december en 1 januari
Speciale openstelling 29, 30, 31 december, 2 en 3 januari van 13.00 – 17.00 uur
Mediatheek is gesloten van 21 december t/m 4 januari

Toegang 4,50 (2,50met korting). Museumkaart gratis

Met dank aan:
Powered by BeamSystems