Rough Cut

Van 20-12-2008 t/m 03-01-2009


Avro Kunstuur over videokunst

Van de roerige sixties tot nu: videokunst is na meer dan veertig jaar nog steeds alive and kicking. Hoe deze kunstvorm zich ontwikkeld heeft, zie je in Rough Cut!
In drie afleveringen belichten we de oorsprong van videokunst, de technologische veranderingen en bekijken we hoe het er vandaag de dag voor staat.

Aflevering één gaat in op de beginjaren van de videokunst, de vrijzinnige jaren zestig en zeventig. Waarom kozen kunstenaars de camera als medium? Wat was de meerwaarde van video voor hun kunst? Hoe zag het videokunstklimaat in Nederland eruit?


Met o.a. Bart Rutten (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), René Coelho (voormalig directeur Nederlands Instituut voor Mediakunst) en Gerald van der Kaap (kunstenaar/VJ).

In de tweede aflevering worden de technologische ontwikkelingen in de videokunst belicht. Hoe gebruiken kunstenaars techniek? Welke invloed hebben nieuwe snufjes als projectoren op de kunst? Hoe moeten we de opkomst van internet zien?
Met o.a. Sandra Fauconnier (collectie Nederlands Instituut voor Mediakunst) en Bas van Koolwijk (kunstenaar).

Aflevering drie geeft een indruk van wat er vandaag de dag gemaakt wordt en wat we in de toekomst kunnen verwachten. Waar zijn de studenten op de kunstacademies mee bezig? Wat worden de tendensen van morgen?
Met o.a. Elise van der Linden (kunstenaar), Morgana Machado Marques (videovormgever) en Tjepke Zijlstra (hoofddocent Digital Video Design aan de HKU).

Rough Cut, 20 december, 27 december en 3 januari
in het KunstUur, om 17.00 uur op Ned. 2

roughcut.avro.nl