Defile 2

07-03-2000


Videopresentatie Defile 1

Lezing door Bernard Cella en Joke Robaard over lopen, defileren, wachten; over politiek en gewoontes; categorieën en garderobes; over het Nieuwe en Hetzelfde.

Defile
Het project Defile volgt verschillende routes. Als bijdrage aan het Festival a/d Werf 1999, werden studenten en docenten van de Universiteit Utrecht geïnterviewd en gefilmd. Hun werd gevraagd naar hun ideeën over de toekomst in het algemeen en relatie tot hun eigen leven en werk. Een vraag was: hoe kan het idee van het Nieuwe opnieuw geformuleerd worden?. “Het nieuwe is iets wat onaangeraakt is door anderen”, volgens Debby Semeyn (student).

Tijdens de Defile presentatie toonden de “modellen” “zichzelf” terwijl ze over de catwalk liepen. Delen van de interviews werden zowel in beeld als tekst op een videoscherm getoond. Men droeg kleding uit eigen garderobe en creëerde hiermee nieuwe categorieën, zoals bv. never worn. De modellen in Defile presenteren zich als geanimeerde personages en niet als anonieme lichamen. Defile is “a walk in progress”.

Toilette
Met het oog op een rendez-vous waar ik mij veel van voorstel, maak ik zorgvuldig toilet. De betekenissen van dit woord zijn alle even bevallig; afgezien van zijn gebruik op scatologisch gebied kan men spreken van het laatste toilet van een ter doorveroordeelde alvorens hij naar het schavot wordt gebracht; en in Frankrijk heeft de worst zijn “toilette”: dat is het “vettig, doorzichtig vlies” waar de slager het worstevlees instopt. (uit: De taal der verliefden door Roland Barthes)