Live Cinema 16/3/2004

16-03-2004


Onder invloed van de steeds snellere hard- en software zijn tegenwoordig live-real time-beeld editings mogelijk. Hierdoor kan de beeldmaker, zoals de laptop-muzikant, direct beeld genereren en manipuleren. De komende maanden zal het Instituut aandacht schenken aan live-cinema. Een samenwerkingsproject met Nederlandse centra voor experimentele kunst en muziek zoals Extrapool (Nijmegen), Klub Koe ('s-Hertogenbosch) en WORM (Rotterdam).Deze avond presenteert Klub Koe De Vierde Stad van Pieter Verhees (mediaperformer: mediabewerking, programmeren software, teksten), Marcus Peters (fotograaf/tekenaar: fotografie, tekeningen, teksten) en Ingrid van den Boogaard (kunstenaar/muzikant: videomateriaal, geluid, muziek, teksten).

Deze drie artiesten communiceren live met elkaar over het thema 'de onderbewuste stad'. Hun verschillende visies op dit thema worden uitgedrukt door middel van video, fotografie, tekeningen en geluid en ontmoeten elkaar op één projectiescherm en in twee luidsprekers. De synergie van de persoonlijke visies vormen samen de architectuur van De Vierde Stad die continue opnieuw gecreëerd wordt en ruimte laat om zich voortdurend aan te passen.

Een techniek die gebruikt wordt is live tekenen. Dit wordt gescand en vormt tevens de bron voor het geluid. Het streven is om het zichtbare hoorbaar te maken. Daarnaast is er footage van de stad Berlijn, de inspiratiebron voor dit artistieke onderzoek.Dezelfde avond zullen ook Rikkert Brok (projecties) en Maarten Halmans (geluid) optreden. Zij werken met twee zelf ontworpen projectoren, speciaal voor loops gemaakt. De verschillende beeldplaten worden aan elkaar gemixt, waarbij het beeldmateriaal en de lichtbronnen live worden gemanipuleerd. Door de ingebouwde sensoren worden diverse (analoge) synthesizers aangestuurd die de mogelijkheid scheppen om het geluid en beeld verder te bewerken.

www.resortoff.org