Public Spaces van Martijn Veldhoen

06-06-2006


BACKSTAGE: Voorpremiere van de nieuwe film van Martijn Veldhoen

Tijdens BACKSTAGE krijgt 't publiek een kijkje achter de schermen van de werkwijze van de kunstenaar. Martijn Veldhoen vertelt over zijn werk en inspiratiebronnen. Hij laat natuurlijk een aantal van zijn werken en zijn voorbeelden zien. Tijdens deze speciale editie van BACKSTAGE gaat bovendien de nieuwe film van Martijn Veldhoen 'Public Spaces' in voorpremière.

Public Spaces
Een man en een vrouw lopen ieder door een andere openbare ruimte, met hun telefoon constant aan hun oor. Ze dragen een tas met daarin een soort electronisch apparaat. Het lijkt er op dat zij met heel belangrijke, serieuze zaken bezig zijn, maar dan gebeurt er iets dat de gewichtigheid van hun acties totaal neutraliseert.

() online database


Public Spaces is een 'one shot movie' van precies tien minuten, die ingaat op de situatie in onze openbare ruimtes. In deze 'public spaces' heeft de dominate aanwezigheid van de mobiele telefoon en de sluimerende dreiging van een terroristische aanslag langzaam maar zeker ons gedrag veranderd.



Martijn Veldhoen (Amsterdam, 1962) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam van 1979 tot 1984.

Sinds 1985 is Martijn Veldhoen betrokken geweest in vele interdisciplinaire projecten. Zo was hij onder andere de initiator van 'Domestic Drums' (1988), een percussie performance die in verschillende musea in Nederland heeft plaatsgevonden. In 1989 begon Veldhoen te experimenteren met objecten en beelden, wat resulteerde in twee solotentoonstellingen (1989 en 1991). Zijn objecten zijn gekocht door verscheidene prive-verzamelaars en bedrijven, onder andere door de ABN AMRO.

Sinds 1992 werkt Veldhoen met video, waarmee hij in (inter)nationale gallerien en musea heeft geexposeerd, onder andere in het Nederlands Instituut voor Mediakunst, de DotCom gallery in New York (tijdens het Soho Arts Festival, 1995), en verschillende tentoonstellingen in o.a. Frankrijk (Marseille, Hirouville, Parijs), Duitsland (Dortmund, Berlijn), Italie (Milaan, Bari) en Spanje (Barcelona).

De projecten waar Veldhoen de laatste jaren aan heeft gewerkt, kunnen geinterpreteerd worden zowel als video installatie als experimentele korte film. De video installaties/korte films 'Momentum' (2003) en '(Why do I keep going) FORWARD' (2004) zijn wereldwijd te zien geweest op film- en videofestivals. 'Momentum' was genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste korte film tijdens het Film Festival in Utrecht en beide werken zijn zijn beloond met verschillende internationale prijzen bij tentoonstellingen en festivals.

Acteurs:
Man - Michael Kamp
Vrouw - Anouschka Verhagen
Voice of woman - Erin Tasmania
Voice over - Ron Bunzl

Dinsdag 6 juni
Aanvang 20.30 uur
Toegang 3,50 (studenten 2,50)

Met dank aan:
Thuiskopie Fonds, Fonds BKVB