Adam Hyde Honor Harger Frequency clock

01-10-2002


Het eerste Artist in Residence project van het Nederlands Instituut voor Mediakunst ondersteunde  r a d i o q u a l i a bij de verdere ontwikkeling van de Frequency Clock.

Screen shot of timetables

De Frequency Clock is in 1998 opgezet door de Nieuw-Zeelanders Adam Hyde and Honor Harger. Onder de naam r a d i o q u a l i a onderzochten ze de mogelijkheden voor een interactief netwerk van FM radio zenders over de hele wereld op internet. Op deze manier konden geografische hindernissen tussen (audio-) kunstenaars weggenomen en samenwerking gestimuleerd worden. Sindsdien is het project actief gebruikt om externe uitzendsystemen, zoals satelliet- en kabeltelevisie, FM radio, video projecties in bioscopen en grote LCD reclameborden, te besturen. In 2001 is r a d i o q u a l i a begonnen met de uitbreiding van de Frequency Clock. De ontwikkeling van een open en vrij toegankelijk streaming media systeem tot verschillende mediavormen, voor zowel de kunstenaar als de consument, staat hierbij centraal.

De Frequency Clock zoals hij ontwikkeld is tijdens deze Artist in Residence periode, werkte als volgt:
Er zijn twee participanten: de programmeur en de kijker.

Screen shot of Player with Schedule

De programmeur maakt een herkenbare zender waar hij een programma van eigen werk op samenstelt. De zender wordt geplaatst op een 'player', een link in de vorm van een klein schermpje binnen een eigen website. Als programmeur kan je er voor kiezen om ook andere zenders op de 'player' te zetten.

Screen shot of Player with Program Information

De kijker kon een programma bekijken als hij op een website terechtkomt waar een 'player' is. Doordat het systeem met behulp van streaming media draait kan het programma direct bekeken worden en hoeft men het niet te downloaden. Als er op de 'player' nog andere zenders zijn geprogrammeerd kon de kijker er ook voor kiezen om deze programma's te bekijken. Het was uiteindelijk de bedoeling dat de kijker oneindig kan blijven doorklikken naar andere zenders die allemaal hun eigen programmering hebben.

Screen shot of Player with color video

Het grootste verschil met televisie is dat er heel veel verschillende zenders naast elkaar tot stand kunnen komen. Het plaatsen (en weghalen) van eigen materiaal is toegankelijk voor iedereen en niet meer afhankelijk van commissies en omroepbazen. Verder is het systeem zo ontwikkeld dat het maken van een eigen zender, met eigen programmering eenvoudig en snel kan.


 www.radioqualia.net/freqclock/